Loading Video...
Свет
19. November 2018 - 22:11

Членките на ЕУ го поддржаа нацрт договорот за Брегзит

За нацрт договорот за Брегзит , Велика Британија  повеќе не може  да преговара порача ЕУ. Главниот преговарач на ЕУ за брегзитот  Барние  изјави дека тоа е завршена работа, откако минстрите за надворешни работи на 27 земји члнеки на ЕУ на утринскиот состанок во Брисле   го одобрија нацрт договротот.. Според Барние   Лондон и Брисел го постигнале најдобриот договор за излезот на Велика Британија од Унијата,но со тоа не се согласува британската опзпоиција и дел од владејаќчките конзерватициви. Но и покрја нивните критики, премиерката Меј   порача дека ќе  го формализира  договорот на состанокот на Европскиот совет  закажан на 25 ноември . Потоа  Меј за договоорот  треба да добие зелено светло во парламентот.