Бизнис
15. September 2021 - 20:20

Битиќи: Вкупниот број на креирани работни места, наспроти изгубените е во суфицит

Вицеприемиерот за економски прашања Фатмир Битиќи во вечерашното гостување во Тема на денот на Сител Телевизија рече дека во вториот квартал се креирани повеќе од 2540 работни места, без разлика на економската криза работни места се губат во одредени индустрии и сектори, но во други се добиваат.

Тој информира дека во информациско-комуникациските технологии има зголемување на работните места за 5420.

-Просечната плата е 900 евра. Во градежништвото имаме плус 2300, а во финансиските дејности околу 2000 и во сите просечната плата е далеку поголема од тие кои се изгубени. Процентот на вработеност е во нагорна линија, во моментов, во вториот квартал таа е 47,3 проценти, вели Битиќи.