Свет
2. July 2022 - 8:39

Бајден: Сенатот не може да го избегне филибастерот и да го заштити правото на абортус

Американскиот претседател Џо Бајден во петокот пред група демократски гувернери изјави дека нема доволно гласови во Сенатот за да се избегне филибастерот (тактика на опструкција) за заштита на правото на абортус по одлуката на Врховниот суд.

Бајден го повика Сенатот да се ослободи од филибастерот – супермнозинство за кое е потребна поддршка од 60 од 100 сенатори за да се донесе закон, односно пресудата од 1973 година да стане закон.

Тој помина 36 години во Сенатот и го поддржа филибастерот, но сега сè повеќе настојува да го промени, бидејќи републиканците веќе блокираа неколку негови главни иницијативи, вклучувајќи го и предлог законот за гласачките права.

Бајден е уверен дека некои американски држави ќе се обидат да уапсат жени поради преминување на државните граници за да направат абортус, откако Врховниот суд го укина уставното право за абортус во целата земја.

Тринаесет држави предводени од републиканците го забранија или строго го ограничија абортусот по одлуката на Уставниот суд. Жените во оние држави кои сакаат абортус можеби ќе треба да патуваат во држави каде што е сè уште легален.