Бизнис
2. May 2016 - 19:44

Австралиецот Крек Рајт е творецот на биткоинот

Откриен вистинскиот творец на вартуелната валута биткоин. 45 годишниот компјутерски специјалист, австралискиот претпримеч  Крег Рајт, објави дека е креатор на дигиталната валута, со што се стави крај на неговото криење под псевдонимот Сатоши Накамото.

Инаку биткоинот се појави во 2009 та година, и за разлика од реалните валути како евра или долари, тоа  е валута која се создава од компјуерски код. Нема централна банка и за  неа не одговара ниту една влада.

Се користи за  електронски финансиски  тргувања, како и купувања на стоки и услуги во  онлајн продавници.