Македонија
28. October 2020 - 9:23

Арсова: Во Сител се прават редовни тестирања, апелирам да се зголеми бројот на државни тестови и да бидат достапни за сите

Уредничката на информативната програма на Сител Славица Арсова, утрово преку фб статус апелираше да се зголеми бројот на државни тестови за да се спречи ширењето на заразата со Ковид-19. Тестирањето не смее да биде привилегија. Арсова информираше дека во интерес на здравјето на вработените во Сител спроведува редовни тестирања за вработените а новинарите и сите медиумски работници строго се држат до превентивните мерки.

„Драги пријатели и колеги, ви благодарам за грижата во овие времиња на неизвесност и страв.
Сакам да знаете дека телевизија Сител редовно организира тестирања за Ковид 19 и при најмал сомнеж за контакт со заразен и на тој начин се прави обид за превенција на создавање кластери и ширење на заразата, што до сега, фала му на Бога, се покажа како успешна политика на куќата.
Во таа смисла и во изминатите денови се правени превентивни проверки на кои меѓу останатите тестирани колеги и јас имам добиено негативен резултат за Ковид 19. Во рамки на телевизијата се почитуваат буквално сите мерки, па дури и пред да бидат донесени како задолжителни- на пример маските беа правило уште во месец март кога СЗО па и нашата Комисија велеа дека треба да ги носат само заразени.
Во таа смисла сакам само да изразам надеж дека тестовите ќе станат достапни за сите и секој ќе може да се провери и при најмал сомнеж, дека мерките ќе се почитуваат во сите работни организации за да се спречи создавање кластери и дека медиумите ќе продолжат успешно како и досега не само да се грижат за своите новинари, сниматели и други медиумски работници, туку и да посочуваат на слабостите за да направиме подобар систем за справување со оваа закана. Јавно апелирам и од овде како што тоа го правам и преку вестите- мора да има повеќе тестови, тестови достапни за сите и мора да се почитуваат мерките за превенција. На сите кои водат борба со вирусот им посакувам брзо оздравување. Чувајте се!“, напиша Арсова.