Македонија
13. јуни 2017 - 12:43

Анѓушев: Примерот на Шведска со обновливи извори на енергија применлив за Македонија

Примерот на Шведска за примена на чистите технологии во индустрија и за обновливи извори на енергија е применлив за Македонија и може значително да придонесе за нејзиниот развој особено за проекти што се однесуваат на т.н. „чиста енергија“. 

Тоа го  истакна вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев по вчерашната средбата со шведската министерка за европски прашања и трговија, Ан Линде, во рамки на дводневната посета на Кралството Шведска, соопшти денеска Кабинетот на вицепремиерот.

На средбата на која главна тема биле чистите технологии и обновливите извори на енергија е договорена соработка за искористување на шведските искуства и знаења во овие области со цел нивна примена и во Македонија.

Министерката Линде, во име на шведската Влада, изразила подготвеност за соработка со македонската Влада и во сите други области од важност за државава.

Како што е најавено, вицепремиерот Анѓушев денеска ќе има излагање за потенцијалите на обновливи извори на енергија на Бизнис форумот за чисти технологии во Стокхолм, организиран од Македонската амбасада во Шведска и „Македонија 2025“.  Вчера Анѓушев имал средба и со претставници на компанијата Ericsson, на којашто беа презентирани последните дигитални технологии за таканаречените „паметни мрежи“ (smart grid) за електрична енергија, особено за нивната примена во земјоделието.