Балкан
20. April 2017 - 21:54

Аеродромот „Љубљана“ е преименуван во „Фрапорт Словенија“

Аеродромот „Љубљана“ е преименуван во „Фрапорт Словенија“ со цел да одговара на корпоративниот имиџ, јави ДПА. 

Во 2014 година аеродромот беше купен од страна на аеродромскиот оператор „Фрапорт“, што е базиран во Германија. 

Преименувањето на аеродромот е „силен сигнал“ за обврзувањето на „Фрапорт“ како долгорочен инвеститор. 

Директорот на „Фрапорт Словенија“ Змаго Скобир изјави дека сега аердоромот е дел од „многу моќна голема група“ на аеродроми во светот. 

Планираното проширување на патничкиот терминал, што ќе чини 16 милиони евра, треба да се заврши до 2020 година.

Се очекува да биде зголемена неговата вкупна површина од 13 на 22 илјади квадратни метри и да се прошири капацитетот на аеродромот. 

Аеродромот „Љубљана“ во 2016 година опслужи 1,4 милиона патници, а се очекува оваа година бројот на патници да се зголеми за осум проценти. 

Со новиот терминал тој ќе има можност да прима до три милиони патници годишно.