Кошарка
21. March 2016 - 9:21

АБА останува со Евролигата

АБА, кошаркарската лига, на Собранието кое во неделата се одржа во Загреб и даде поддршка на Евролигата, кога се во прашање европските натпреварувања.
 
Последните месеци трае отворениот судир помеѓу Евролигата и ФИБА која е во фаза на оснивање своја Лига на шампиони. Бројни национални сојузи се поделени по ова прашање, а АБА лигата реши да застане зад Евролигата. 
 
Евролигата на регионалната АБА лига и гарантира, за следната сезона, едно место во Лигата на шампионите, во наредните три сезони и три места во Еврокупот. 
 
Во неделата, Собранието на АБА лигата ги овласти директорот Крешимир Новосели спортскиот директор Жарко Чабаркапа да ги продолжат преговорите за потпишување на тригодишниот договор. 
 
Според Собранието на АБА лигата регионалното натпреварување е единствениот пат за напредок, промоција и развој на кошарката на просторите на поранешна Југославија и дека поради тоа има апсолутен приоритет. 
 
Инаку, Собранието на АБА лигата соопшти дека националните сојузи целосно ја поддржале Јадранската лига.