Живот
10. September 2015 - 9:35

Зошто никогаш не сме виделе мали гулаби? - ова е одговорот

Дали некогаш сте се запрашале зошто никогаш не сте виделе малечки гулапчиња иако тој вид на птица со години живее меѓу луѓето? 
 
Иако прашањето е секако интригантно, одговорот пак од друга страна е многу едноставен. Гулабите своите малечки ги чуваат во дупки, а оние кои се наоѓаат по градовите, ги чуваат во разни отори на објекти. Со оглед на тоа дека развојот трае 40 дена, што е дупло повеќе од другите птици, не е чудо што луѓето речиси никогаш не ги виделе малите гулапчиња. 
 
Дупките под мостови, дупките и пукнатини на објекти, пукнатини на кровови, се идеално место за живеење за нив. По 40 дена, нема да приметите разлика меѓу новородените и постарите гулаби.