Македонија
27. October 2019 - 20:48

Земјотрес почувствуван во Струга

Во 18 часот и 39 минути во Струга и околината бил почуствуван послаб земјотрес од 2,5 степени по Рихтер , чиј епицентар бил во Албанија.
 
Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје во 18 часот и 39 минути регистрирше земјотрес, чиј епицентар се наоѓа 157 km југозападно од Скопје, во соседна Р. Албанија
 
Неговата Рихтерова магнитуда изнесува 2.5, а беше почувствуван од населението во Струга и околината со интензитет од III степени, според Европската макросеизмичка скала. , се наведува во соопштението од Сеизмолошката опсерваторија.