Македонија
23. August 2019 - 12:17

Земјоделци од гевгелиско добија картички за зелена нафта

Во подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Гевгелија, согласно владината мерка за поефтино гориво за механизација, беа доделени првите картички за зелена нафта на земјоделци од општините Гевгелија,Богданци и Дојран.

– Ова е голем проект од кој корист ќе имаат 1.579 земјоделци од споменативе три општини кои прв пат добиваат субвенционирана нафта за 30 отсто, кои како дел од трошоците ги покрива државата,велат од подрачната единица во Гевгелија, од каде се надеваат дека до крајот на месецот ќе бидат подигнати сите картички од страна на земјоделците.

Средствата на картичките за зелена нафта земјоделците треба да ги искористат најдоцна до крајот на април 2020 година поради што градоначалникот Сашо Поцков ги потсети земјоделците од гевгелиско, кои се уште не го подмириле долгот за закуп на државно земјиште, да постапат согласно договорите за закуп и да ги исполнат условите за користење на субвенционирана нафта за механизација.