Бизнис
30. March 2018 - 15:11

Заработувачката на Хуавеј Технолоџи се зголеми за 28,1 отсто

Профитот на кинескиот производител на паметни телефони и телекомуникациска опрема Хуавеј Технолоџи минатата година се зголеми за 28,1 отсто.

Компанијата соопшти дека лани остварила добивка од 7,6 милијарди долари, што е значително подобро во однос на 2016 година, кога профитот бил зголемен за само 0,4 отсто поради растот на расходите за истражување и маркетинг.

Расходите за истражување и развој во 2016 години се зголемиле за 17,5 проценти, достигнувајќи 14,3 милијарди долари.

Вкупните минатогодишни приходи на Хуавеј се зголемиле за 15,7 отсто во однос на 2016 година, на 96,2 милијарди долари.

Компанијата со седиште во кинескиот град Шенжен, е трет најголем светски продавач на смартфони, веднаш по јужнокорејскиот Самсунг Електроникс и американскиот Епл.

Смартфон брендовите Хуавеј и Хонор во 2017 година им испорачаа на купувачите 153 милиони апарати, чија вкупна продажба достигна 37,8 милијарди долари, што претставува зголемување од 39,1 отсто.