Бизнис
19. јуни 2017 - 13:56

Започна жетвата на јачменот во Кочанско

Во Кочанско започна жетвата на житните култури. Земјоделците  од селата Тркање, Бање, Соколарци и Спанчево ги ожнеаја првите  површини под јачмен, кои во кочанскиот регион се застапени на површина од 3.336 хектари.

Приносите, како што истакнуваат од Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Кочани, се под очекувањата, пред се поради пролетните мразеви.

Под житни култури во Кочанско се насеани 6.606 хектари од кои пченицата е засеана на 3.085 хектари, ржта на 110 хектари, овесот на 25 хектари и другите житни култури на површина од 20 хектари.

Земјоделците годинава очекуваат намалени приноси и кај пченицата за 20 до 30 проценти, што е резултат на лошите временски услови посебно во зимскиот сушен период во регионот.

Жетвата на пченицата се очекува да започне за неколку дена за што ќе бидат вклучени десетина приватни комбајни и останата механизација. Одгледувачите на пченица од Кочанскиот производен регион очекуваат зголемена цена на лебното жито при откупот.