Свет
22. March 2019 - 21:04

За преживеаните во катастрофалниот циклон борбата за живот не е готова: Во Мозабик епидемија на смртоносната болест

Во Мозамбик кој неодамна го погоди разорен циклон забележани се случаи на колерам најмногу во пристаништето Беира, соопшти Меѓународната федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечина.

„меѓу хуманитарните организации на терен расте загриженоста од потенцијалното избивање на болести. Веќе се пријавени неколку случаи на колера, заедно со зголемен број на инфицирани од маларија, меѓу граѓаните погодени од поплавите“, се наведува во соопштението, пренесува Ројтерс.

Колерата се шири поради фекалиите во отпадните води или храната и таа може да избие многу брзо кога ќе настапи хуманитарна криза поради нефункционалноста на санитарните системи. Болеста е смртоносна.

И покрај тоа што поплавите се предизвикани од циклонот „Идај“ се повлекуваат во делови.