Бизнис
22. May 2017 - 9:57

Вредноста на биткоинот над 2.000 долари

На почетокот на годината цената на биткоинтот се движеше околу 1.000 долари, за подоцна да забележи раст.

Тоа се должи на популарностра на биткоинтот, како и на „легализацијата“ во Јапонија, порастот на побарувачката во Кина поради слабоста на домашната валута, а несигурноста на берзите на валути исто така ги поттикна луѓето да купуваат биткоини, а од април неговата вредност постојано бележи раст.

Оттогаш соборени се неколку рекорди, а синоќа надминато е уште едно ниво - за еден биткоин потребни се над 2.000 американски долари, првпат во историјата на виртуелната валута.

Причина за тоа е големата побарувачка на биткоинтот во Јапонија и во Јужна Кореја, каде цената повремено се искачува и над 2.300 долари.