Балкан
14. May 2019 - 21:52

Вонредна состојба во Босна, невремето ја зафати и Србија

Обилните дождови во текот на ноќта ја влошија ситуаицјата со поплавите во некои општини во Босна и Херцеговина. Вонредна сосотјба е прогласена  во  Бања Лука, Теслиќ и  Добри Југ. Многу куки, деловни објкети, училишта  се под вода. Оштетение се и многу мостови и автомобили.

 Во делови од општините нема електрична енергија и вода. Причинетата материјална штета доправа ќе се утврдува. Имзинатите денови ,поројните дождови и силниот ветер   направија голем проблеми и во делови на  Хрватска.

Од утрово  врне и во Србија. Надлежните служби се на готовс за одбрана од поплави.Нема потреба од страв деке ќе се повтори катастрофата од 2014 година смируваат хидролозите.

Метеоролозите очекуваат  невремето во Србија да потрае до крајот на неделава .