Македонија
5. May 2019 - 10:20

Во вториот круг победник ќе биде оној кој ќе освои повеќе гласови, доколку биде исполнет цензусот

Гаѓаните денеска гласаат во вториот круг на шестите претседателски избори од независнота на земјава. Право на глас имаат 1.808.131 граѓани, а гласањето го спроведуваат 80 општински изборни комисии на 3.480 избирачки места.

Гласачките места се отворeни од 7 часот, а ќе се затворат во 19 часот. Ако се доцнело со почеток на гласањето, гласањето продолжува за онолку време колку што се задоцнило.

 
Победува еден од двајцата кандидати што добил мнозинство од гласовите, доколку на гласачките места излегле повеќе од 40 отсто од запишаните избирачи, односно 723.253 гласачи. Ако и во вториот круг ниту еден од кандидатите не го добил потребниот број гласови, се повторува целата изборна постапка.