Свет
7. December 2022 - 10:17

Во рации низ речиси цела Германија уапсени 25 десничарски екстремисти

Дваесет и пет десничарски екстремисти од таканареченото „Граѓанско движење на Рајхот“ се уапсени во Германија, изјави денеска портпаролот на федералното обвинителство, пренесе ДПА.

-Полицајците спроведуваат рации во 11 од 16-те сојузни покраини во Германија, како дел од големата операција против екстремистите, додаде портпаролот.

Членовите на движењето не го прифаќаат легитимитетот на германската држава. Тие често одбиваат да плаќаат даноци и собираат нелегално оружје.

Движењето е составено од помали групи со називи како „Конфедерација на германскиот Рајх“ или „Кралство Германија“.

Германската разузнавачка агенција проценува дека движењето има околу 21.000 приврзаници, пренесува ДПА.