Македонија
29. October 2016 - 15:33

Во Пробиштип завршува реконструкцијата на една од најфреквентните улици

Заврши реконструкција на улицата „Тодор Александров“ во населбата „Карпош“, која е една од најфреквентните  во градот Пробиштип. Градоначалникот на Општина Пробиштип, Тони Тоневски денеска информираше дека поради честите дефекти за застарената водоводна мрежа оваа улица  беше оштетена, поради што и како локална власт морале да ја реконструираат.

- Со оваа реконструкција опфатено е комплетно поставување нова водоводна мрежа, улично осветлување, тротоари, како и поставување  нов асфалт. Целиот овој проект чини околу седум милиони денари, а наредната недела градежната фирма ќе го постави и новиот асфалтен слој, вели Тоневски.   

Во близина на улицата „Тодор Александров“ заврши и изградбата на детското игралиште со мини парк. Тоневски соопшти дека според планот и програмата на општината планираните улици за реконструкција во најголем дел се реализирани, а наредната недела очекува да почне и реконструкцијата на улицата „11 Октомври“.

-Тоа е еден проект кој што е добиен како донација од европските фондови од ИПА компонентата, а кој ќе се реализира во координација на Светска банка во Репблика Македонија. Веднаш по нивното одобрување ќе склучиме договор со изведувачот, каде што тендерската постапка е целосно завршена, рече Тоневски.

Со реконструкцијата на оваа улица завршуваат и планираните инвестиции во инфраструктурните објекти во Општина Пробиштип, која веќе прави нова програма за работа за 2017 година.