Македонија
18. March 2019 - 11:06

Во Негорски бањи ќе се гради модерен спа-центар

Негорски бањи се подготвуваат наскоро да го реализираат веќе изготвениот проект за изградба на модерен спа-центар, потврдија од менаџментот на компанијата, која деновиве проектот официјално го презентираше и во просториите на Oпштина Гевгелија.

Вакви спа-центри во Oпштина Гевгелија постојат во хотел-казината „Принцес“ и „Фламинго“, во тек е изградбата на спа-центар и во хотел-казиното „Аполонија“ во Гевгелија, но нема во Негорски бањи, каде што се наоѓаат и најголемите наоѓалишта на геотермална вода.

-Нашите два извора во Негорци и Смоквица располагаат со 280 литри геотермална вода во секунда и дополнителни 200 литри во секунда како резерва од кои топлинската енергија порано се користеше за затоплување на оранжериите на некогашниот ЗИК „Винојуг“, а сега се користат само во бањскиот дел и за затоплување на хотелските капацитети, велат од менаџментот на Негорски бањи.

Бидејќи најголемиот дел од геотермалните води и топлинската енергија остануваат неискористени, од менаџментот на компанијата посочија дека одлучиле да ги следат светските искуства, кои покажуваат дека токму спа-туризмот претставува мошне профитабилна туристичка дејност во последните децении, поради што и тие одлучиле да се приспособуваат на тој тренд.

-Модерните бањски капацитети во развиените европски земји повеќе не се приоритетно насочени кон барање клиентела за лекување ревматски болести, туку на туристи за забава и рекреација, на што наскоро ќе се приклучиме и ние, велат од Негорски бањи.