Македонија
25. November 2016 - 15:35

Во Крива Паланка промовиран „Славишки зборник 3“

Градски музеј Крива Паланка денеска го промовираше третото издание на „Славишки зборник“, стручен журнал за историја, археологија, етнологија, историја на уметност, хералдика и сродни дисциплини.
 
- Искусните и долгогодишни истражувачи од разни генерации, како и младите проучувачи поместиле во збирката бројни авторски трудови во кои се презентирани нивниет истражувачки потфати, теоретски анализи, стручни експозеа и научни медитации. Резултатите од ова издание, пред се од областа на археологијата, отвораат нови ракурси и презентираат нова оптика во истражувањето на археолошките локалитети ситуирани во општината и пошироко, рече на промоцијата  проф.д-р. Елизабета Димитрова од Институт за историја на уметност и археологија при УКИМ.
 
Димитрова потенцира дека е исклучително значаен трудот посветен на архeолошкиот локалитет Градиште во кривопаланечкото село Градец, првиот самостоен истражувачки проект менаџиран од Градскиот музеј.
 
- Во зборникот речиси сите трудови се важни референци. Мислам дека сите треба да земат пример од менаџирањето на оваа локална институција, и тоа , не само локалните, туку и националните, според сето она што можев да го видам од работењето на музејот, посочи Димитрова.
 
Директорот на Градски музеј Драган Величковски рече дека е презадоволен од сите  учесници во „Славишки зборник 3“ кој содржи бројни моменти од историјата, културата, етнологијата и науката од овој крај застапени во 25 текстови.
 
- Зборникот е плод на научно-истражувачката работа во Градски музеј Крива Паланка, дел од Годишната програма, финансирана со средства од Министерство за култура, а дел од научните трудови од авторите се отстапени волонтерски на музејот, изјави Величковски.
 
Уредникот на „Славишки зборник 3“ Александар Маџовски, истакна дека со објавата на вакви дела се промовира културно-историското наследство и богатство на овој крај, се презентира пред научната и пошироката јавност, а со тоа сe исполнува и образовната дејност на установата.