Живот
5. December 2015 - 18:27

Видел гладно и сиромашно дете и го прашал Господ зошто тоа го дозволува - Еве го одговорот!

Еднаш еден мудрец почнал да се сомнева во Божјата добрина. На тоа го навело посматрањето на толку многу невољи во светот. Во една приликаздогледал девојче како во искинато фустанче се тресе од од ладната зима на улицата.
 
Кога го видел тоа иромашно девојче како страда, во свебе помислил:
 
- О боже, како можеш такво нешто дадозволиш? Зарем не можеш за тоа сирото девојче барем нешто да направиш?
 
Веднаш добил одговор на своето прашање.
 
-Можам! Те направив тебе!
 
Дали ова можеби е лекција за секого од нас? Господ мисли на нас, да дадеме ние, кои сме добиле повеќе, да помогнеме на оние кои добиле помалку.