Живот
6. May 2018 - 10:17

Верувања за Ѓуѓовден: Лош знак е ако врне дожд, а ова никако не смеете да го правите

Доаѓа големиот празник Ѓурѓовден, кој е еден од празниците со најмногу обичаи. Најголемиот дел од нив се пред да изгрее сонцето.

На овој ден не треба да се спие, за цела година да не сме поспани и да не не боли глава.

Во селата се палеле големи огнови за да се избркаат сите зли и лоши сили.

Се верувало дека ако е ведро, годината ќе биде плодна, а ако врне, дека ќе биде сушна година.

За да бидат здрави и силни луѓето се кителе и со цвеќе.