Македонија
22. May 2016 - 17:40

Утре неработен ден - Погледнете уште колку неработни денови преостануваат до крајот на годината

Согласно одуката на Министерството за труд и социјална политика, нареден неработен ден за сите граѓани е вторник, 24 мај, денот на словенските просветители Кирил и Методиј.
 
Неработен ќе биде и 23 мај, но само за припадниците на влашката заедница во Македонија кога ќе се одбележува Националниот ден на Власите.
 
Во продолжение сите неработни денови до крајот на годината.
 
За сите граѓани на РМ
 
• 24 мај (вторник) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
 
• 5 јули (вторник), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
 
• 02 август (вторник), Ден на Републиката
 
• 8 септември (четврток), Ден на независноста
 
• 11 октомври (вторник), Ден на народното востание,
 
• 23 октомври (недела), Ден на Македонската Револуционерна Борба, односно 24 октомври
 
(понеделник) е неработен ден
 
• 8 декември (четврток), “Св. Климент Охридски”
 
За граѓаните од православна вероисповед
 
• 17 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден
 
• 28 август (недела), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)
 
За граѓаните од католичка вероисповед
 
• 01 ноември (вторник), Празникот на сите светци
 
• 25 декември (недела), првиот ден на Божик
 
За граѓаните од муслиманска вероисповед
 
• 12 септември (понеделник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам
 
За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ
 
• 22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука
 
За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ
 
• 23 мај (понеделник), Национален ден на Власите
 
За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ
 
• 12 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур
 
За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ
 
• 28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците
 
За граѓаните припадници на турската заедница во РМ
 
• 21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик