Македонија
30. јуни 2017 - 12:17

Урбанистички планови за населени места во општина Кочани

 Општина Кочани  заедно со општините Пехчево, Карбинци, Македонска Каменица, Зрновци и Чешиново Облешево го реализира проектот за изработка на Урбанистички планови во населените места во полскиот дел од  општината.

Според програмата нови урбанистички планови ќе добијат населените места Прибачево, Мојанци и  Горни и Долни Подлог. Јавната расправа и изјаснувањето на жителите за новиот урбанистички план за  селата Прибачево и Мојанци се веќе завршени.
 
Паралелно со овие активности општината работи на довршување на градежните работи  на улиците „Гоце Делчев“ и „Асном“ во населбата Оризари и „Карпошово востание“ во Кочани и нивна подготовка за асфалтирање.
 
Од општината информираат дека е завршен тендерот за избор на изведувач на градежните работи на Спомен паркот на Никола Карев кај месноста Свиланово, недалеку од село Рајчани, кочанско, заеднички проект на општините Кочани и Чешиново Облешево кој се реализиера преку Источниот плански регион.
 
За овој проект преку ИПР се обезбедени 100 илјади евра додека општините Кочани и Чешиново Облешево донесоа одлука за кофинансирање на проектот и од сопстевените буџети одвоија по 250 илјди денари за изградна на ова спомен обележје.