Македонија
28. December 2020 - 15:38

Уништена штотуку поставената урбана опрема на излетничкото место Студена Вода во кумановско

Продолжува поставувањето на нова урбана опрема на локалитетот во изградба Студена Вода во близина на кумановско Доброшане, иинформира градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски, додавајќи дека и овој пат е уништена дел од штотуку поставената опрема.

Локацијата која интензивно се уредува, веќе трет пат е мета на вандалско однесување на несовесни граѓани.

– Во тек е поставување на нова урбана опрема во новата викенд населба на „Студена Вода” во село Доброшане (маси, клупи, столови, осветлување, скари), за жал уништувањето на јавниот имот не сопира, штотуку наместени една од скарите е уништена, напиша Димитриевски на социјалните мрежи.

Претходно заврши поставувањето на осветлување, бекатон и изградбата на пристапниот пат кој води кон излетничкото место кое се наоѓа во близина на селото Доброшане во Куманово. Излетничкото место изминатиов период интензивно се уредува со средства обезбедени преку Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и општина Куманово. Веќе се поставени летниковци и друга урбана опрема.

За уредувањето на излетничкото место, Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој одвои 8.168. 000, а општина Куманово 3.160.000 денари. Градежните активности на терен ги спроведува фирмата „Ибро Комерц“ од Куманово која го доби тендерот, информираа претходно од одделението за комунални дејности.

„Студена вода“ се наоѓа на пет километри од центарот на Куманово и според најавите на надлежните ќе биде место каде граѓаните ќе можат да се рекреираат и да го одбегнат градскиот метеж.