Свет
14. May 2022 - 8:39

Украина потпиша договори за увоз на гориво

– Украина потпиша договори за увоз на 300.000 тони дизел и 120.000 тони бензин, изјави вицепремиерката на Украина Јулија Свириденко.

Целта на увозот на гориво е да се покрие домашната потрошувачка во мај.

Според неа, од почетокот на инвазијата на 24 февруари, Русија уништила 27 складишта за гориво и нафтената рафинерија Кременчук во централна Украина.