Бизнис
20. April 2021 - 13:18

Угостителите и туристичките работници на протест

Незадоволни од тоа како тече финансиската поддршка од туристичко угостителскиот сектор од денеска на протест пред Министерството за финансии. На улица ќе останат се додека не бидат исполнети нивните барања.

Бараат неповратна помош во вид на грантови кои би се движеле од 5000 до 15 илјади евра а за објектите за свадби кои не работат повеќе од една година грантови од 50 илјади евра.

Помошта да биде континуирана затоа што состојбата што ќе се случува се уште е неизвесна. Туристичките работници пак бараат рокот на ваучерите кои не се искористија лани да биде продолжен до крајот на 2022 година и да се реализираат исклучиво преку агенциите. Финансиска помош побараа и туристичките водичи и претставниците на игротеки.

Од туристичко угостителскиот сектор велат дека овие мерки ќе им помогнат да опстанат.

На првиот ден од протестот пред Министерството за финансии ќе останат до самиот старт на полицискиот час.

Туристичко угостителскиот сектор е најпогоден од пандемијата чии загуби достигнуваат и повеќе од 80 проценти.

 

Ирена Чачкова