Балкан
29. August 2016 - 11:22

Турското Министерство за здравство ја презеде контролата врз 32 воени болници

Турското Министерство за здравство ја презеде контролата над 32 воени болници, пренесува БТА.

Контролата над воените здравствени институции,  во 26 турски окрузи, беше предадена вчера на Министерството за здравство во рамките на преструктурирањето на војската, со цел проширување на цивилната контрола врз турските вооружени сили. 

Во соопштението на Министерството за  здравство е наведено дека воените болници ќе продолжат да работат без прекин, и ќе бидат достапни за лекување на граѓаните. 

Турските власти, по обидот за преврат на 15 јули, соопштија дека вооружените сили во земјата ќе бидат преструктурирани со цел да се спречи обид за нов преврат.