Балкан
6. January 2020 - 14:55

Турција лани извезе оружје за 2,7 милијарди долари

Турскиот извоз на оружје во 2019 година се зголемил за 36,4 отсто во споредба со 2018 година и е над 2,7 милијарди долари, објави весникот Сабах.

Според податоците на Унијата на турски извозници, извозот е зголемен за 34.6 отсто и достигнал 2,7 милијарди долари од 2.03 милијарди долари во 2018 година кога за првпат беше над две милијарди долари.

Извозот во држави од Блискиот исток е речиси двојно зголемен, соодветно со 710,1 милион и со 241 милион долари.

Најголем извоз од 841,3 милиони долари е реализиран во Северноамериканската зона за слободна трговија во која се и САД.