Спорт плус
10. July 2015 - 10:01

Тур Д' Франс: Се повлече „жолтата маичка“!!!

Лидерот на „Тур Д’Франс“, по шест етапи, Германецот Тони Мартин поради повреда се повлече од трката. Мартин, во четвртокот, се здобил со фрактура на клучната коска, успеал да ја заврши етапата, но поради сериозноста на повредата морал да се повлече од трката.
 
„Тешко е да се донесе ваква одлука, но мојата трка за оваа година е звршена. Лекарите го имаа последнот збор, морам да заминам на операција. Сакав да продолжам, дури и со ваква повреда, но едноставно тоа не беше возможно“, рекол 30-годишниот Германец.
 
Со повлекувањето на Мартин жолтата маичка ја презеде Британецот Крис Фрум, кој исто така во четвртокот имаше незгода, но без посериозни последици.
 
Седмата етапа на велосипедската трка околу Франција, која на програмата е в петок, ќе се вози од Ливароа до Фужер и е долга 190,5 километри.