Македонија
21. January 2016 - 8:13

Трепкаво зелено светло на семафорите во Скопје

На крстосниците во главниот град од денеска ќе почне воведување трепкаво зелено светло, во согласност со Законот за безбедност во сообраќајот на патиштата.

Како што информира Град Скопје, наредните петнаесетина дена трепкаво зелено светло ќе се воведе на сите семафори во Скопје, а на терен ќе работат екипите на ЈП „Улици и патишта“.

Според Законот, трепкавото зелено светло се воведува за предупредување на учесниците во сообраќајот дека завршува зеленото светло и слободното минување и оти ќе се вклучи жолто, односно црвено светло.

- Трепкавото зелено светло се воведува за да се овозможи дополнително информирање на возачите, кое ќе придонесе за зголемување на безбедноста на семафоризираните крстосници на подрачјето на главниот град, информира Град Скопје.

Градските власти ги потсетуваат возачите дека во согласност со Законот за безбедност во сообраќајот на патиштата жолтото светло означува забрана за минување, освен за возилата кои во моментот кога ќе се појави жолто светло се наоѓаат на таква оддалеченост од светлосниот знак што не можат на безбеден начин да запрат, а да не го поминат тој знак.