Loading Video...
Свет
15. October 2019 - 19:44

Трамп –Турција да ја прекине воената операција во Сирија, Ердоган одиме до крај

Соединетите држави бараат Турција веднаш да ги прекине воените дејствија во  североисточна Сирија.  Во обид да изврши притисок врз Анкара ТРамп одобри  зголемување на царините на увозот  на турскиот челик,стопирање на трговските преговори и  санкции врз  министерството за одбрана и  енергетика.  Потегот доаѓа по критиките  од американските демократи но и репбликанците  дека ТРамп  со повлекувањето на американските трупи од  североисточна Сирија  дал зелено светло за  старт  на  турската воена операција  против Курдите.  Ердоган порача дека без оглед на заканите и притисоците, Труција ке је продолжи операцијата до крај,одноно даги избрка курскуте борци кои ги смета за терористи подалеку од јужната граница.