Свет
25. August 2019 - 15:17

Трамп негира соопштение на француското претседателство

Американскиот претседател Доналд Трамп негираше соопштение на француското претседателство дека Г7 му дозволиле на францускиот претседател Емануел Макрон да испрати порака до Иран во име на групата. „Јас за тоа не сум разговарал“, рече Трамп.

Претседателството претходно објави дека групата се согласила Макрон да му испрати порака на Иран и да одржува состаноци со иранските власти.

Деталите за пораката не се објавени, но се вели дека целта е да се спречи Иран да се здобие со нуклеарно оружје и понатамошно дестабилизирање на Блискиот исток.