Свет
18. January 2018 - 11:46

Трамп ги додели наградите за „лажни вести“

Американскиот претседател Доналд Трамп ги додели наградите за лажни вести – истакнувајќи десетина медиуми кои известувале пристрасно, нефер или лажно за неговата работа во минатата година.

Првата „награда“ ја доби колумнистот на весникот „Њујорк тајмс“, нобеловецот Пол Кругман, за неговото предвидување дека економијата ќе претрпи такви удари од претседателството на Трамп што нема никогаш да закрепне.

– Нашата економија создаде безмалку два милиони нови работни места и се генерираа осум трилиони долари од инаугурацијата на претседателот Трамп. Невработеноста кај Афроамериканците и Хиспаноамериканците е на најниско ниво во историјата додека историското кратење на даноците, најголемо од мандатот на претседателот Реган, им помогна на работните Американци, порача Трамп преку своето соопштение.