Технологија
21. January 2019 - 10:42

„Тојота“ и „Панасоник“ се здружуваат - ќе изработуваат батерии за електрични возила

Јапонските компании Тојота Мотор и Панасоник од идната година ќе  се здружат за да произведуваат батерии за електрични возила во обни да им конкурираат на кинеските ривали, тврат јапонски медиуми.

Во заедничкиот потфат Тојота ќе има 51 отсто удел додека  49 отсто Панасоник. Со тој план, би се обезбедувале батерии и за партнерите на Тојота, Мазда и Субару.

Заедничкото вложување е врз темел на договор од крајот на 2017 година за заеднички развој на батерии со поголема  количина на енергија во призматската ќелија. Двете компании можно е да најават план за заедничко вложуавање уште оваа недела, јавуваат јапонски медиуми.