Македонија
15. May 2019 - 16:20

Тимоние не открива дали Македонија ги исполнила критериумите за почеток на преговори со ЕУ

Тимоние признава дека последниве две години се завршени голем дел од работите , но не прецизира дали тоа ке биде доволно за датум.
 
Дипломатот  порачува дека Македонија  мора да ги убеди сите 28 членки на Европската Унија дека  постигнала  напредок.
 
За разлика, од него вицепремиерот Османи е сигурен дека  Европскиот совет ке донесе позитивна одлука и тоа токму на јунскиот самит.
 
Но, пред самитот , Европската комисија треба да го објави извештајот за напредокот на земјава.
 
  Во мегувреме, Франција  очекува да се  најде  решение и за законот за јавно обвинтелство.
 
Амбасадорот Тимоние  ги охрабрува  политичките партии да постигнат  договор  и  да покажат  дека се подготвени да го надминат минатото и теснопартиските интерси  за да изградат одржлив ситем.