Македонија
22. January 2023 - 17:14

Талевски: Да произведуваа повеќе струја немаше да имаме толку високи цени

За да се намалат цените, најдобро ќе беше да произведуваме електрична Енергија, вели за Детектор Валдо Талевски од Комисијата за енергетика на ВМРО-ДПМНЕ. 

„ЕСМ не произведуваше електрична енергија. 2021 е најкатастрофална година во производство на енергија за ЕСМ. Во 2019, во нивното владеење, ЕСМ произвело 4250 гигават часови, во 2020 има пад 3642 гигават, во 2021, 3170 гигавати вкупно произвела ЕСМ со сите капацитети и хидро капацитетите. Овде се случи еколошка катастрофа на хидро електраните. РЕК Битола произведе неверојатно црни 1900 гигават часови. Во РЕК Битола има 3 турбини по 230 мегавати. РЕК просечно годишно работел со 200 мегавати на мрежа. Значи тоа е помалку од 100% на еден блок. Значи РЕК Битола работел со само 27% на мрежа од инсталираниот капацитет“ – вели Талевски за Детектор. 

Бектеши на оваа теза се бранеше дека станува збор за години во кои државата се соочувала со корона кризата.