Македонија
9. December 2018 - 10:49

Свети Георгиј денес одреди каква ќе ни биде зимата

Македонскиот народ со домашни служби го празнува и празникот Свети Георгиј – Посен што се празнува на 26 ноември според стариот (или на 9 декември според новиот) календар. И овој празник е поврзан со името на Светиот великомаченик Георгиј Победоносец, чиј спомен се празнува и на други датуми од православниот календар.

Кај постарите луѓе се верувало дека ако денеска е има магла и зимата ќе биде магловита и променлива, а ако е ведро, зимата ќе биде јака.