Бизнис
24. March 2020 - 12:37

Стоилковски: Бараме министрите, замениците министри, директорите, членовите на управни и надзорни одбори да работат без пари, ќе се заштеди 2,5 милиони евра месечно

Имаме конретен предлог до владата за штедење.

Платите на министрите се движат од 70 до речиси 90 илјади денари месечно, нето износ. Дополнително се одлеваат милиони денари народни пари за репрезентација на месечно ниво. Бараме министрите, замениците министри, директорите, и членовите на управни и надзорни одбори да работат без пари, про боно со што ќе се заштеди 2.5 милиони евра месечно.

Ја повикуваме лично и министерката за правда Рената Десковска и СДСМ ако навистина сакаат да помогнат тогаш да се откажат целосно од нивните приходи по основ на плата и хонорари, додека трае кризата со епидемијата со корона вирусот.

Дополнително освен што треба да работат про-боно, нека се откажат и од привилегиите кои одат со функциите како службени возила, мобилни телефони и репрезентации кои ги прават и плаќаат со народни пари.

На тој начин дури 2,5 милиони евра месечно би се заштедувале и истите средства би се намениле и релоцирале во оние сегменти кои се неопходни за заштита на стандардот на граѓаните, но и за директно справување со корона вирусот. Повторувам само по овој основ 2,5 милиони евра би се заштедиле.

Наместо кратење на плати на работници, да нема плати за министри и функционери. Ако навистина, а не лицемерно го мислат тоа што го кажуваат, тогаш нека почнат функционерите од СДСМ со свој личен пример да го помогнат народот. Еве министерката Дескоска очекуваме да го направи првиот чекор, исто како и Претседателот на Владата Оливер Спасовски.

Наум Стоилковски, Портпарол на ВМРО-ДПМНЕ