Македонија
31. July 2015 - 11:11

ССК и Општина Аеродром потпишаа Меморандум за соработка

Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) и Општина Аеродром ја официјализираа соработката со потпишување Меморандум чија цел е воспоставување партнерство за забрзување на економскиот развој и создавање поволни услови за водење бизнис и инвестирање.

Како што соопшти ССК, освен интензивирање на соработката, Меморандумот предвидува и формирање Деловен клубод компании- членки на Сојузот кои делуваат на ниво на општината од различни дејности, како и претставници на менаџментот на Општина Аеродром.

Преку овој клуб ќе се воспостави, поттикне и развива дијалогот на локално ниво меѓу јавниот и приватниот сектор и ќе се зајакнат врските меѓу потребите на пазарот на труд и вештините што се развиваат кај младите преку образовниот систем и претприемништвото. Се очекува и размена на мислења и информации, како и покренување заеднички иницијативи и предлагање мерки за унапредување на квалитетот на животот на граѓаните во општината.

- Компаниите кои делуваат на ниво на општината, заеднички, здружени преку Комората, а сега и преку општинскиот Деловен клуб, ќе имаат можност навремено да ги следат и детектираат предизвиците во општината со цел подобрување на деловното опкружување. Покрај нив, постои отворена можност да се приклучат и останати фирми, комори и организации, информира Сојузот.

Меморандумот го потпишаа претседателот на ССК Данела Арсовска и градоначалникот Ивица Коневски.