Македонија
29. May 2023 - 16:45

СПМ: Пендаровски со потпишувањето на законите за Бехтел и Енка потврди дека го претставува ДУИ И СДС

Соцiјалистичката партија на Македонија воопшто не е изненадена од одлуката на Пендаровскi, оценувајќи дека тој не е може и не сака да биде претставник на сите граѓани, ниту македонски државник.

Со потпишување на Указите на 5-те законите за Бехтел и Енка тој потврди дека го претставува ДУИ и СДС како и крупниот капитал, а нема интерес за граѓаните и државата. 

Пендаровски е против работниците и е за нивно неограничено експлоатирање. Тој манипулира со прекувремена работа во текстот на законот, иако пресметките покажуваат дека се дозволува не 60 туку 72 часа работничко експлоатирање.

Пендаровски покажа дека не се важни одлуките на Уставниот суд и дека како и власта и тој може да прави што сака. Затоа треба да се покрене постапка за импичмент иако тој веројатно смета дека го штити неговата СДС.

Лично е мотивиран со очекување за нов мандат од СДС и затоа нема друг интерес освен да им овозможи на Ковачевски, Груби и другите од власта да крадат безмилосно.

Пендаровски го поттикнува коруптивното однесување и покажува нетолеранција кон другите. Тој прави поларизација во општеството и сака да се пренасочи интересот на граѓаните кон други прашања, а не кон незаконитото работење и крадење од власта.

Соцојалистичката партија на Македонија укажува дека граѓаните ваквите ликови треба да ги игнорираат и да ги остават да тонат во историски заборав. Изборот на нови некорумпирани личности во власта е единствен спас за излез на државата од кризата која ја создава Пендаровски и актуелната Влада.

 

Социјалистичка партија на Македонија