Спорт плус
5. September 2020 - 10:57

Соборени два светски рекорди во Брисел

Холанѓанката Сифан Хасан и легендарниот Британец Мо Фарах поставија нови светски рекорди во Дијамантската лига, во трките на еден час. Светските рекорди Хасан и Фарах во оваа дисциплина која не е олимписка ги поставија во Брисел.
 
Хасан убедливо дојде до светскиот рекорд, за еден час таа истрчала 18 километри и 930 метри. Овој резултат е за 413 метри подобар од рекордот што во 2008 година го постави Дире Туна од Етиопија.
 
Фарах водеше голема борба со Белгиецот Абди Башир, на крајот за 45 метри го поправи светскиот рекорд. Фарај истрчал 21 километар и и 330 метри. Британецот за осум метри го победи Башар.
 
Наредниот митинг во Дијамантската лига ќе се одржи на 17 септември во Рим.