Македонија
5. October 2016 - 11:07

Со заладувањето се појавија и првите пожари на оџаци во кавадаречко

Со заладувањето на времето се појавија  и  првите пожари на оџаци во кавадаречко, информираше денеска Илчо Богевски, командир на територијалната противпожарна единица од Кавадарци.

Во пресрет на  најавените ниски температури и почетокот на грејната сезона, тој соопшти дека граѓаните кои користат дрва за огрев, треба да бидат внимателни за да не предизвикаат пожари.

- На почетокот на грејната сезона станарите во колективните станбени згради да ги надминат евентуалните недоразбирања и да ги проверат и исчистат заедничките оџаци. Граѓаните во индивидуалните станбени објекти пак, исто така да го сторат тоа, а особено тие кои живеат во постари куќи со таканаречен каратаван. Се мисли на објекти кои наместо бетонски плочи, имаат дрвени греди и трска. Таму неопходно е да се провери дали оџакот е правилно изведен и дали можеби поголем дел од гредата завлегува во него, рече Богевски.  

Тој нагласи исто така дека на стартот на грејната сезона, потребно е дел од граѓаните исто така да си ја проверат и застарената електрична инсталација.