Балкан
15. October 2020 - 19:18

Словенија воведе карантин во 7 региони

Словенија од утре воведува карантин во 7 од 12 региони за да се спречи ширењето на заразата од корона вирусот. 

Во овие седум делови на земјата меѓу кои е и Љубљана на јавни места е забрането собирање на повеќе 10 лица. Жителите не смеат да го напуштат регионот, освен заради професионални обврски или здравствен третман. Задолжително е носење на заштитна маска и на отворен простор.

Словенија како и Македонија изминатите денови имаше висока стапка на заразени во изминатите 24 часа во Словенија се регистрирани 700 нови случаи.