Балкан
15. May 2020 - 10:49

Словенија го укина задолжителниот 14-дневен карантин

 Словенците и граѓаните на другите земји членки на Европската унија нема повеќе да одат во 14-дневен карантин по влезот во земјата, јави дописникот на МИА од Љубљана.

Ова одлука, што беше на сила од средината на март, е укината за сите, освен за граѓаните од трети држави, односно за оние од државни кои не се дел од ЕУ.

Во карантин нема да одат и граѓаните на трети земји кои имаат привремено или трајно живеалиште во ЕУ, а во странство не биле повеќе од две недели.

Полицијата соопшти дека на граничните премини на лицата кои влегуваат во земјата ќе им се даваат фалери со препораките на Националниот институт за јавно здравје во однос на заштита и спречување на ширењето на коронавирусот.