Македонија
20. April 2017 - 16:34

Скопскиот муфтија Зекерија Идризи повика на крв: Македонија нема да види бел ден сѐ додека не видам минаре до Крстот на Водно

Зекерија Идризи од Скопското муфтиство, кој престојува во Берлин, доаѓа во Скопје како висок муслимански клерик, а преку социјалните мрежи упати директни закани и повици за тероризам.

0-02-05-228d719e5166227f61ada34931ef84f8f3abb22c0b85e112006914bf239acb7f_full
„Скопје е мојата крв и мојот дух кој не се подарува.
Наскоро ме очекува голема работа и одговорност за илирско-дарданско Скопје.
Јас, како син на Скопје, имам голем долг кон оваа земја и затоа со душа прифаќам таква висока одговорност. Наскоро ќе разберете, ќе дознаете мои пријатели, имам кажано во моите дела и јавно сега кажувам:
„Живеам, делувам, медитирам, и ќе се оддадам целосно и да умрам ќе биди во главниот град на Античка Дарданија, Аберија – Илирија.
Под итно ги повикувам моите колеги и интелектуалци од Скопје за заедничко дејствување…
Бог да ни е напомош!“

0-02-05-ccbe617cf152f255b7be02b5d6228fd3fe1fc940d5f0da527c436d7d8210c0e5_full

Идризи на Фејсбук редовно објавува статуси и цитати во кои ги обвинува Македонците, властите и црквата за континуирано угнетување и негирање на Албанците и исламот и исламските обележја на почвата на Македонија.

Во еден од последните коментари тој вели дека нема да се смири додека е жив, ниту во гробот, сѐ додека не го види минарето до Крстот на Водно.

„Нема да си кажам алал себеси како скопски муфтија сѐ додека заедно со сите теолошки и интелектуални и политички сили не успеам да го убедам македонскиот и меѓународниот фактор дека Македонија нема да види бел ден и стабилност сѐ додека во сите државни и општествени аспекти не се рефлектира мултиетничка, мултикултурна и мултирелигиска рамноправност“.

Screenshot (4)