Балкан
6. April 2016 - 11:39

Скандал: Детенце излегло од градинка, на мајката и рекле да не се секира - Имаш уште едно дете!

Кога го донесла детето во градинката во Смедеревска Паланка, Ивана Михаиловиќ ниту во најцрните мисли не можела да предвиди што ќе се случи.

-Ја оставив ќеркичката околу 8 часот. Само неколку минути подоцна, детето излегло среде главната улица, на стотина метри од градината. Една мајка ја запрела и ја прашала чија е, а за среќа наишол соседот кој не познава, го зел детето и го однел назад во градината. Не смеам ни да помислам што ќе се случило да останела среди улицата, каде постојано итаат автомобилите, вели Ивана.

-Се е уште во постапка и рано е да ни дадат оценка дали токму така се случило или не, ниту можам некој од вработените без аргументи да го оввинам, вели Снежана Вуруна, директор на претшколската установа „Чика Јова Змај“ во чиј склоп е и оваа градинка.

Директорката не ја отфрла можноста нешто такво да се случило во гужвата при утринскиот прием, некое дете да тргне по родителот, но исто така тврди дека мајката со која разговарала дента, претерува со тврдењата. Детето, објаснува таа, во ниту еден момент не било загрозено од сообраќајот, дрг родител по неколку чекори го вратил во градинка.

-Се обидов со разговор да ја смирам, ја замолив д ане се возбудува, туку да оди дома кај малото дете кое го има, зошто се породи пре 15-тина деца, а сега слушам дека и тоа го извитоперува. Раскажува како наводно сум и рекла дека има друго дете и дека не би било тоа толку страшно...Не можам да ви повторам, ќе се онесвестев кога слушнав. Па, милсите ли дека би кажала таков изговор? Всушност имам сведоци, не бевме сами во канцеларијата, тврди директорката.

„Фала Богу, имаш друго дете...“

-Да токму тоа ми го кажа така, дека да загинело, фала Богу што имаш друго, сега се породи. Кога и се заканив дека ќе одам во весниците, ми рече дека е добро што сум и го кажала тоа за да се подготви, вели Ивана михајловиќ.