Македонија
17. December 2019 - 17:08

СЈО избришано и од Законот за јавно обвинителство

Откако политичките партии не можеа да најдат заеднички јазик за Законот за јавното обвинителство, со кој требаше да се реши и статусот на СЈО и предметите, од Министерството за правда е изготвен нов закон, дознава „Фокус“ од доброупатени избори.

Новата верзија е испратена кај колициските партнери на консултација, по што ќе се знаат и повеќе детали.

„Фокус“ дознава дека во новото законско решение нема ниту „С“ од СЈО, па така вработените, стручните соработници и останатиот технички персонал, буквално ќе останат без работен ангажман, а нивните работни договори ќе се прекинат.

За разлика од постоечкото законско решение кое е заглавено во собраниска процедура, во новиот текст не се предвидува ново обвинителство за гонење на висока корупција, туку сите случаи од овој профил ќе ги работи постоечкото Обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција.