Балкан
15. January 2020 - 18:06

Силен земјотрес во Косово

Земјотрес со јачина од 4.3 степени според Рихтер, пред 15тина минути е регистриран во Косово. Истиот е на длабочина од 10к, 52 км од Приштина.

Потресите станаа се почести во регионот, а како најзапаметени беа оние во соседна Албанија,последниот исто така посилен потрес таму го имавме изминатиот месец, земјотресот беше со јачина од 4,7 степени според Рихтер регистриран во Албанија, со епицентар во Грдец,општина Вора,кај Тирана.

Земјотресот е почувствувам и во Драч,Лежа и Фуш Круја и предзвикал вознемиреност кај жителите.

На 26 ноември, минатата година беше ра*орниот земјотрес со јачина од 6,4 степени според Рихтеровата скала, во кој животот го за*убија 51 лице а беше предизвикана огромна материјална штета, најмногу во Драч, Тирана и Туман.